Aqualaiset sorvin äärellä - Nasta lautaan Natalia!

25.02.2020 08:18

Aqualaiset sorvin äärellä - Nasta lautaan Natalia! - Lahti Aqua

Ali-Juhakkalan jätevedenpuhdistamon taukohuoneessa on tiivis tunnelma. Menossa on kahvitauko, ja miehet katsovat isolta tv-ruudulta Ensitreffit alttarilla -ohjelmaa. Naiset rupattelevat pöydän päässä, ja huikkaavat minulle, että teetä tai kahvia olisi tarjolla. Täytän kupin höyryävällä vedellä, valitsen teepussin ja istahdan Natalian viereen pitkän pöydän päähän. Pöydässä on rento ja välitön tunnelma. Huumori ja nauru kuuluvat täällä yhteisiin taukohetkiin. Hörpimme juomamme ja Natalia kertoo, että lähdemme heti ensi töiksemme Nastolan jätevedenpuhdistamolle huoltamaan automaattianalysaattorit.

Tarmokas laboranttimme Natalia hyppää ison pakettiauton rattiin ja suuntaamme kohti Nastolaa. Matkalla rupattelemme yllättäen autoista. Natalia kertoo ajaneensa ensi kertaa pakettiautoa Aqualle tullessaan vuonna 2018. Ajokortti hänellä oli tuolloin ollut neljä vuotta. Kuin kohtalon ivana, myös allamme olevasta ”Mersusta” alkaa matkan aikana kuulua kovaa vinkuvaa ääntä, ja spekuloimme fiksuina likkoina sen tulevan jarruista.

Työn fyysinen puoli

Hurautamme reippaasti Nastolan putsarin pihaan, ja Natalia moikkaa iloisesti ohi ajaessamme valvomossa työskentelevälle Jarille. Natalia availee piharakennuksen ovet ja analysaattoreiden ohjauspaneeleiden kannet sekä näppäilee ohjauspaneelien nappuloita kokeneesti.

– Kun kollegat perehdyttivät minut tähän työtehtävään, kirjoitin tarkat muistiinpanot ja tarkastin aina, että asiat tulee tehtyä oikein ja oikeassa järjestyksessä. Nykyään muistiinpanot ovat enää taskunpohjalla mukana, pienenä myttynä, Natalia hymyilee ja ottaa kuluneen ruutupaperimytyn taskustaan.

Analysaattorin huoltoon kuuluu laitteiden tarkistaminen ja näytteenottoaltaan ja suodattimien puhdistus. Natalia nostaa painavan näytteenottoputken pois paikoiltaan ja heti perään suuren saavillisen vettä altaasta. Pienikokoisessa laborantissamme on voimaa!

– Laborantin työ sopii minulle täydellisesti. On mukavaa, että työ on käsillä tekemistä, eikä pelkästään koneella istumista, Natalia kertoo nostellessaan painavaa saavia.

Natalia jynssää huolellisesti näytteenottoaltaan ja puhdistaa suodattimet. Analysaattorin ohjauspaneeli kertoo, että myös pieni nesteletku pitää vaihtaa. Natalia tarkistaa liuosten tilanteen, mikäli niitä tarvitsisi täyttää samalla.

Fosfori analysaattorin näytteenottimen putken päässä oleva sihti pitää puhdistaa hanavedellä, laskeutua portaat alas ja kiinnittää suodatin takaisin paikalleen.

Lopulta huolto on suoritettu, ja Natalia napsauttaa vielä vesipumpun automaattipumppaukselle.

– Kyllä Jari on muutaman kerran huomauttanut, että pumppu unohtui väärään asentoon, Natalia nauraa.

Vesitutkimuksia

Puhtaan veden ja puhdistetun jäteveden analysoinnit tehdään Ali-Juhakkalassa eri kerroksissa. Laborantit jakavat työtehtävänsä lietteiden puoleen ja vesinäytteiden puoleen. Tämän mukaan jakautuu myös pitkä työpöytä keskellä laboratoriota. Viikoittain työtehtävät vaihtuvat, ja kun laboratoriossa on töitä vähemmän, kuuluvat tälle viikolle myös huoltohommat ja näytteenotot Porvoonjoesta.

Natalian ja muiden laboranttien perushommiin kuuluvat jätevesipuolen analyysit ja puhtaan veden puolella Lahden ja Hollolan alueen käyttötarkkailut sekä työmaanäytteiden analysoinnit.

Vesihuollon ollessa yhteiskunnan kriittinen palvelu, on tärkeää, että vesinäytteet pystytään tarvittaessa analysoimaan nopeasti. Siksi vesilaitos ei voi turvautua pelkästään ulkopuolisen laboratorion tutkimuksiin. Pääsääntöisesti tulokset omasta laboratoriosta saadaan nopeasti 1-3 päivässä, kun ulkopuoliset analyysit kestävät useamman viikon.

Natalia on ollut aikaisemmin töissä Petroskoissa vesilaitoksella, ja hän valmistui viime vuoden maaliskuussa laborantiksi ammattikoulusta. Vakituinen työpaikka Lahti Aqualta varmistui viime kesänä.

– Olen tykännyt olla Lahti Aqualla. Työilmapiiri ja edut motivoivat, ja työpaikkana Lahti Aqua on parempi kuin edellinen työpaikkani Petroskoissa, Natalia hymyilee.

Ongelle Porvoonjoelle

Ruokatunnin jälkeen kannamme pakettiautoon ämpärin, varrellisen näytteenottokauhan – Natalian sanoin ongen, lämpömittarin, kylmälaukun ja näytteenottopulloja, ja suuntaamme Mersun nokan kohti Porvoonjoen näytteenottopaikkoja. Näytteillä on tarkoitus valvoa vedenpuhdistamon vaikutuksia Porvoonjokeen, ja tätä kautta alueen muuhun vesistöön. Näytteet otetaan yhdestä pisteestä ennen puhdistamoa ja kahdeksasta pisteestä puhdistamon jälkeen. Näitä näytteitä verrataan sekä keskenään että aikaisemmin otettuihin. Talvella näytteitä otetaan noin kerran kuukaudessa ja kesällä, kun bakteerien elinolosuhteetkin ovat otollisemmat, näytteitä otetaan muutaman kerran viikossa. Joelle lähdetään turvallisuussyistä aina kaksin.

Näytteiden oton jälkeen saan mitata heti paikan päällä niistä lämpötilan, ja laboratoriolla Natalia tutkii happi- ja pH-arvot. Saadut tulokset syötetään tietokoneelle ja kuitataan analysaattorien puhdistukset. Tämän jälkeen Natalian päivä alkaa olla pulkassa. 5- ja 10-vuotiaiden lasten harrastusmenot ja ruoanlaitto odottavat kotona.