Aqualaiset sorvin äärellä - Paula ja pari muuttujaa

29.01.2020 11:26

Aqualaiset sorvin äärellä - Paula ja pari muuttujaa - Lahti Aqua

Iloinen nauru kuuluu jostain päin toimistoa. Paula on siis paikalla, ja tiedän suunnata hänen työpisteelleen. Paulalla on nenän edessä höyryävä, punainen kahvikupponen ja eväsrasiassaan hieman epämääräisen näköistä tuorepuuroa. Hän on ehtinyt aamupalan lomassa jo selailla sähköpostinsa läpi ja muistutellut vuosittaisen ympäristötilinpäätösraportointien vastuuhenkilöille raportoinnin aikataulusta sekä selvitellyt raporttiin liittyviä muutoksia.

Parhaillaan Paulalla on ruudullaan auki suunnitelma Lahti Aquan uusiin toimitiloihin siirtymisestä. Paula koostaa yhteen Power Point -esitykseen kaikki mahdolliset muuttokokonaisuudessa huomioitavat asiat ja yksityiskohdat. Tarkoituksena on tehdä suunnitelma, jonka avulla nimetään kullekin hoidettavalle asialle vastuuhenkilö, jotta kaikki asiat tulisi huomioitua. Samalla Paula pohtii, miten muutosta viestitään henkilöstölle.

Viestintäpäällikkömme ottaa ihailtavan lunkisti ja järjestelmällisesti suuret kokonaisuudet haltuunsa, kuten meneillään olevan muuton tai esimerkiksi tapahtumien järjestelyt. Paulalle on mieluisaa puuhaa koota muille valmiiksi selkeä ja ymmärrettävä kokonaisuus usein hankalistakin tiedonmurusista. Samalla asiat selkiytyvät myös itselle.

Sopivaan kiireeseen Paula suhtautuu positiivisesti ja kokee, että pienen paineen alla toiminta on tehokkaampaa. Paulan työpäivissä on usein läsnä ”pari muuttujaa”:

– ​​​​​​​Joka päivä on erilainen. Usein päivälle suunnitellut työt siirtyvät, kun tuleekin jotain akuutimpaa hoidettavaa. Tosin myös oma palvelualttius saattaa johtaa tähän työtapaan, viestinnän ammattilainen pohtii.

Seuraillessani Paulaa huomaan, että työnteko keskeytyy tämän tästä: puhelin soi, Paula lupaa hoitaa jonkin asian heti, hän näpyttelee sähköpostia ja lisää liitteen, heittää vauhdissa VVY:n uutiskirjeen intraan, soittaa työtoverille Labiolle, varmistaa pikaisesti Smartum-asioita verkkopalvelusta tai lähettää grafiikkaelementin arkkitehtitoimistolle, samalla kun hänellä alun perin työstettävänä ollut työ odottaa taustalla.

Haasteita, vastuuta ja hauskuutta sopivassa suhteessa

Aamukympiksi on sovittu palaveri Pelicansin toimistolla. Pelicans tuottaa Lahti Aqualle yhteistyökumppanuuteen liittyvän mainosvideon. Ajelemme jäähallille, missä palaveri käydään yhdessä hallin aitioista. Sovimme, että videon teko aloitetaan jo seuraavalla viikolla. Tällaista jouhevaa toimintaa Paula arvostaa. Paula on aikaisemmin työskennellyt Pelicansilla, ja palaverin päätteeksi käymme moikkaamassa hänen vanhoja työkavereitaan toimiston puolella. Jälleennäkeminen on riemuisa pitkän ajan jälkeen ja juttua riittää.

Viestinnän työt vaihtelevat kausittain: alkuvuonna on paljon raportointeja, Smartum-etujen lataamista henkilöstölle, eduista viestimistä, media-analyysin tutkimista, raportointia ja siitä viestimistä. Asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset tulevat tarkasteltaviksi alkusyksystä ja liiketoimintasuunnitelmaa tehdään loppuvuodesta. Erilaisten tapahtumien järjestely ajoittuu yleensä kesälle.

Läpi vuoden jatkuvia työtehtäviä ovat Q-raportointien yhteenvedot, päivittäinen viestiminen henkilöstölle intranetin kautta, tyhy-ryhmän ja ideapankkiryhmän kokouksiin osallistuminen ja niiden koostaminen muistioiksi, mediaseuranta, kannatus- ja muu ilmoittelu, esitemateriaalien työstäminen, jakotuotteiden tilaaminen, sosiaalisen median ylläpito ja nettisivujen päivittäminen. Paulan tyypilliset tehtävät ovat kokonaisuuksien hallintaa, yhteydenpitoa eri tahoille, kuten työtovereihin tai yhteistyökumppaneihin. Hän vastaa myös monista muista pienemmistä, huomaamattomista asioista kuten puhelinvaihteen henkilö- ja avainsanalistojen ajan tasalla pitämisestä.

Kirjoittaminen ja kehittämistehtävät ovat Paulalle erityisen mieluisia. Eri tyylien käyttäminen viestinnässä on kiehtovaa, kun asioita voi sanoa niin monella eri tavalla eri kohderyhmille. Työryhmätyöskentely saattaa Paulan mielestä jättää joskus jälkeensä hieman ohuen kokonaisuuden, ja Paulan työskentelytyyli onkin tehdä ensin oma, valmiiksi pureskeltu ehdotus ennen asian esittelyä muille. Tätä voidaan sitten jatkojalostaa ja parannella ryhmässä.

– Parasta Lahti Aqualla työskentelyssä on työskentelyvapaus, haasteet ja vastuu. Voin suunnitella oman työpäiväni, pääsen kehittämään asioita, työskentelemään erilaisten ihmisten kanssa eri organisaatioista ja mukaan kivoihin tapahtumiin.

Paula kokee, että hän on päässyt näköalapaikalle organisaatiossa. Hän kuuluu sekä johtoryhmään että on operatiivisen tason tekijä, joten hän ymmärtää ja näkee millaiset erot johtotason ja operatiivisen tason haasteissa on. Tällä tavoin Paulan ammatillinen identiteetti on ottanut aimo harppauksen Lahti Aqualla työskentelyn ansiosta.

Vaihtelua lapsiperhehärdelliin

Käppäilemme ruokatunnille Sibeliustalolle heti Pelicansin palaverin jälkeen. Paulan kanssa samaan pöytään kokoontuu viisihenkinen seurue muita aqualaisia. Keskustelu ohjautuu työtovereiden tuen tärkeyteen ja siihen, miten myös tietynlainen kaverillisuus kuuluu työpaikalle. Välittäminen lisää hyvinvointia. Yleensä puhutaan työasioita, mutta toisinaan henkilökohtaisempiakin asioita. Aihe vaihtuu lennossa, ja seuraavaksi palaamme Paulan aamulla selvittämään ympäristötilinpäätösraporttiin.

Lapsiperhearjen härdelliin työ tuo toivottua vaihtelua, ja Paula arvostaa nyt vanhempainvapaalta palattuaan sitä, että saa syödä lounaan lämpöisenä ja rauhassa ilman hihoissa roikkuvia pikkutyyppejä.

– Myönnän ajatelleeni tänä aamuna, että on ihanaa päästä kohta töihin sähköpostien ja kahvikupposen ääreen hengähtämään, nauraa Paula, ja kertoo kuinka lasten riemu saa välillä huvittaviakin piirteitä.

Visuaalista silmää

Konsernille ollaan tilaamassa muistikirjoja, joihin Paula taittaa kannet: kuvien valinta, tiedoston luonti oikeaan kokoon, leikkausvarat ja -merkit sekä kuvien käsittely painovalmiiksi. Sitten pyöritellään layout huolellisesti silmää miellyttäväksi, esikatsellaan, tulostetaan ja luodaan pdf-tiedosto. Aineisto on valmis painoon lähetettäväksi. Kaikenlainen visuaalinen suunnittelu on Paulan mieleen, ja lopputulosten kanssa Paula on tarkkana. Tuotti hän materiaalit itse tai teetti mainostoimistossa, niiden on aina miellytettävä omaa silmää. Paula kertoo kokevansa myös tällaisen työn itselle tärkeäksi. Paula on ollut luomassa yhtiön nykyistä ilmettä muutamia vuosia takaperin yhdessä silloisen yhteistyökumppanin kanssa ja sieltä asti on yhtiön visuaalista ilmettä työstetty suunnitelmallisesti.

On tullut aika jättää Paula loppupäiväksi työnsä touhuun. Hän aikoo uppoutua sähköposteihinsa ja hoitaa VVY:n vesihuoltopäivien ilmoittautumiset. Pian onkin aika kiiruhtaa kotiin ja unohtaa työt: kotona odottavat 4- ja 1-vuotiaat lapset, joille ruokaa laittaessa, leikkiessä, muskarissa käydessä tai ulkoillessa illat hupenevat hetkessä. Kun lapset on saatu yöpuulle, saattaa Paulan päässä kuitenkin alkaa pyöriä jälleen työasiat. Esimerkiksi muutossa huomioitavia asioita putkahtelee mieleen pitkin iltaa, ja tällöin ne on kirjoitettava muistiin odottamaan seuraavaa aamua ja hetkeä punaisen kahvikupposen äärellä.