Aqualaiset sorvin äärellä - Venlan "normipäivä"

24.10.2019 14:24

Aqualaiset sorvin äärellä - Venlan "normipäivä" - Lahti Aqua

Hymyilevä Venla kaartaa lämpöisenä elokuisena aamuna Lahti Aquan turkoosiraidoitetulla autolla Kariniemenkadulle. Hyppään moikaten kyytiin. Olemme sopineet menevämme suoraan aamusta eräälle Lahti Aquan puhtaanveden vesisäiliöistä, jossa on tarkoitus suorittaa säiliön pesu. Se tarkoittaa säiliöiden seinämien pesemistä puhtaaksi paineistetulla vesiruiskulla. Säiliöt pestään 3-5 vuoden välein, joten vuosittain pestään muutama säiliö.Vaihdamme Venlan kanssa kuulumiset ja toteamme, ettemme kumpikaan ole erityisen aamuihmisiä. Tätä ei kuitenkaan Venlasta päälisin puolin mitenkään huomaisi, sillä vedentuotannon prosessi-insinöörimme vaikuttaa pirteältä ja motivoituneelta heti aamusta. Venlan ”normipäivä” on alkanut normaalisti, eli vauhdikkaasti. Kiireinen perheenäiti on ehtinyt sentään huitaista aamupalaksi terveellisen kukkakaali-tyrni-mango-appelsiini-chiansiemen -smoothien, vaikka hän on ehtinyt töihin jo hieman yli aamuseitsemäksi. Työpaikan kahvipöydässä Venla kuulemma tunnetaankin hyvien juttujensa lisäksi terveystuotteiden puolestapuhujana.

Venla ajelee määränpäähämme, missä prosessiasentaja Pekka odotteleekin meitä jo. Pekka on tullut availemaan portit ja ovet sekä tarkkailemaan säiliön tyhjenemisen tilannetta. Kohteenamme oleva vesisäiliökokonaisuus koostuu kahdesta erillisestä maanalaisesta säiliöstä, jotka ovat pinta-alaltaan yhteensä yli 1300 m2. Koska kyseessä ovat melko isot säiliöt, vain toinen niistä pestään kerrallaan, ja toisella varmistetaan veden riittävyys alueen asukkaille. Normaalisti vesi pääsee virtaamaan säiliöstä toiseen, mutta nyt säiliöiden välinen venttiili on suljettu. Pestävään säiliöön mahtuu yli 4000 m3 vettä, ja kyseessä on Lahti Aquan suurimmat vesisäiliöt.

Säiliö on jätetty yöksi tyhjenemään, mutta silti vettä on aamulla vielä säiliön pohjalla vajaa puolisen metriä. Joudumme odottelemaan säiliön tyhjenemistä, joten ajelemme toimipisteelle, missä Venlan työpiste sijaitsee. Matkalla Venla käy tarkastamassa kaksi viemärikaivoa. On tärkeää valvoa, että säiliöstä virtaava vesi ei aiheuta ongelmia jätevesiviemärissä, jotta tulvintaa ei pääse syntymään.

Saavumme Venlan työpisteelle, jossa hän tarkastaa uudelleen säiliön vedenpinnan tilanteen automaatiojärjestelmästä. Automaation kaukovalvonnasta Venla seuraa vedentuotannon prosesseja päivittäin reaaliaikaisesti. Lisäksi hän käyttää työhönsä erilaisia raportointiohjelmia, riskinhallintaohjelmistoa, verkostokarttaa, huolto- ja laitekortistoa sekä tekstinkäsittely- ja taulukko-ohjelmia.

Venla saa kesken työpäivän toimia kukittajan roolissa työkaverinsa merkkipäivän muistamisessa. Kahvittelun ja voileipäkakun lomassa jutustelemme Venlan terveysruokainnostuksesta ja miehet tuovat todisteena siitä kahvipöytään näytille Venlan pellavansiemenöljyt ja hampunsiemenet, joita tämä kaikella lempeydellä onkin puoliväkisin maistattanut työkavereilleen. Leikkisä huulenheitto keskeytyy, kun on aika lähteä takaisin vesisäiliöille. Matkalla Venla vastaa asiakkaan puheluun veden laatua koskien.

Yhdeksän pintaan Eerola-yhtiöiden puhdasvesihuollon miehet saapuvat Espoosta säiliöautoilla ja aloittavat kamppeiden kasaamisen ja pesuletkun vetämisen säiliöön. Heillä on käytössään korkeapainepumppu, joka syöttää vettä 200 barin paineella, 200 litraa 10 sekunnissa. Ei siis mikään jokamiehen tai -naisen painepesuri.

Ennen säiliöön menemistä kaverit vetäisevät suojapuvut niskaan, jotta säiliöön ei joudu epäpuhtauksia. Venla ohjeistaa pohjapiirroksesta venttiilien paikat, säiliön rakenteen ja muut käytännön asiat. Säiliön pesu voi vihdoin alkaa ja annamme miehille työrauhan.

Loppupäivä Venlalla kuluu enemmän normipäivänä, kun hän osallistuu ideapankkityöryhmän kokoukseen, jossa käsitellään henkilöstöltä tulleet kehitysideat. Venla on mukana päättämässä, mitkä ideat palkitaan ja mitä lähdetään viemään eteenpäin. Lisäksi hän toimii työryhmän sihteerinä ja kirjaa muistioon kokouksissa päätetyt asiat sekä tiedottaa niistä henkilöstölle.

Venlalla on myös ohjelmassa suunnitteluinsinööri Saulin pyytämien vedenottamoiden virtaamahistoriatietojen metsästystä verkostomallinnusohjelmaa varten ja iltapäiväksi hän on lupautunut vedenottamolle antamaan vesinäytteitä yliopiston tutkimusryhmälle.

Pesun jälkeen säiliö vielä kloorataan ja huuhdellaan, joten pesu on kokonaisuudessaan valmis vasta illalla. Venla odottaa töissä pesun valmistumista, jotta pääsee vielä sulkemaan tarvittavat venttiilit. Säiliö täytetään ja seuraavana päivänä otetaan vesinäyte ennen säiliön käyttöönottoa. Näytteenotot kuuluvat vedentuotannon lähes päivittäisiin työtehtäviin ja niiden suunnittelu on Venlan vastuulla.

Venlan työpäivä jatkuu vielä illalla päivystyksen merkeissä. Kotoa käsin varallaolossa ollaan kuuden viikon välein aina viikko kerrallaan. Vedentuotantoa ja jakelua seurataan etälaitteiden avulla kaukovalvonnasta, jotta veden laatu ja turvallisuus on varmistettu 24/7. Lisäksi Venlaa odottaa kotona kolme lasta, viisi hevosta, koira ja muutama kissa. Niiden kanssa illalla touhutessa saattaa joskus jopa vähän rentoutuakin.