Kinkkutemppu tekee hyvää!

17.12.2018 11:04

Kinkkutemppu tekee hyvää! - Lahti Aqua

Suomalaiset syövät tänäkin jouluna noin 7 miljoonaa kiloa kinkkua. Paistamisen ohessa syntyy suuri määrä rasvajätettä, jota ei voi kaataa viemäriin putkiston tukkeutumisvaaran vuoksi. Sen sijaan rasvat tulisi laittaa biojäteastiaan tai tämän mahdollisuuden puuttuessa sekajäteastiaan.

Toisaalta, miksi et veisi paistorasvoja keräyspisteeseen, josta ne toimitetaan jalostettavaksi uusiutuvan dieselin raaka-aineeksi. Yhden kinkun paistinrasvalla voi ajaa henkilöautoa jopa kolme kilometriä. Rasvan kerääminen talteen on helppoa: kaada paistinrasvat esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin, sulje tölkki teipillä, anna rasvan hyytyä viileässä ja vie lähimpään keräyspisteeseen. Kierrätykseen kelpaavat kinkun paistinrasvan lisäksi myös esimerkiksi kalkkunan, kalan tai juuressipsien paistinrasvat.

Kinkkutemppu järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran, ja tavoitteena on tuplata edellisvuoden osallistujamäärä ja saada mukaan 300 000 kotitaloutta. Haastetaan siis myös naapurit mukaan!

Kinkkutemppu-kampanja lahjoittaa 20 000 euroa Hope ry:lle keräyksen päätyttyä. Hope ry tukee vähävaraisia perheitä taloudellisesti ja välittämällä perheille esimerkiksi käytettyjä vaatteita ja harrastusvälineitä. Joulun aikaan Hope ry:n lahjat tulevat erityisen suureen tarpeeseen.

Paistorasvojen keräysaika on 20.12.2018–7.1.2019.

Keräyspisteet Lahdessa:

  • K-Citymarket Lahti Karisma, Tokmannin puoleinen parkkialue VT 4 puolella
  • K-Citymarket Lahti Laune, parkkialue Uudenmaankadun puolella
  • K-Citymarket Lahti Paavola
  • Teboil Expess, polttoaineen jakelupisteen puoleinen parkkialue
  • K-Supermarket Trio, lastauslaituri
  • Päijät-Hämeen Jätehuolto

Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt yhteisprojekti, joka tuo kiertotaloutta lähemmäksi kuluttajien arkea konkreettisen esimerkin avulla. Paistorasvoista valmistetaan Neste MY uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP.

Lisätietoja: kinkkutemppu.com