Vedenpullottamon peruskivi muurattiin juhlallisin menoin

04.10.2019 14:00

Vedenpullottamon peruskivi muurattiin juhlallisin menoin - Lahti Aqua

Harmaassa ja kolean lokakuisessa syyssäässä asteltiin tänään Hennalan Metsä-Pietilänkadun tyhjäksi raivatulla tontilla. Suomen rikkaimmalle pohjavesialueelle nousevan vedenpullottamon peruskiven muuraustilaisuuteen osallistui viitisenkymmentä kutsuvierasta.

Lahti Aqua toimittaa tuotantolaitokselle raakaveden, ja sopimukset vesiliittymistä tehtiin jo viime joulukuussa. Investoinnin suuruus on 20 miljoonaa euroa, ja pullottamon koko tuotanto menee vientiin singaporelaisen Aqua-Matters -yhtiön päämarkkina-alueelle Kiinaan. Vedenpullottamon on arvioitu tuovan Lahden seudulle noin 30 työpaikkaa lisää, minkä lisäksi rakentamisen aikana tehtaan pystyttäminen työllistää rakennusyhtiö Tekovan henkilöstöä. Pullottamon oma rekrytointiprosessi on käynnistymässä.

Muuraustilaisuudessa ministeri Ville Skinnari korosti kestävän kehityksen merkitystä myös tässä pullottamohankkeessa. Skinnarin mukaan Suomella on paljon annettavaa maailmalle raaka-aineresurssien lisäksi myös vesiosaamisen, tutkimuksen ja kehityksen saralla.

Peruskiven muurauksen jälkeen kutsuvieraat pyydettiin siirtymään Sibeliustalolle, jossa puheenvuoronsa pitivät Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden, Jin Qi Investments Pte Ltd Singaporen johtaja Dato Poh Po Lian, Aqua Matters -yhtiön Allan Poh ja Oleg Titov, H2O4U Finland Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jan Tersteeg ja hallituksen jäsen Tarmo Pipatti sekä Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman.

Allan Poh, investoinnin sijoittaja ja johtaja Aqua-Matters -yhtiöstä, korosti puhtaan veden merkitystä globaalisti ja ylisti suomalaista hanavettä.

– Missiomme on tuoda puhdasta ja turvallista suomalaista vettä ympäri maailman. Uskomme, että puhdas vesi on perusihmisoikeus, Poh painotti.

Lahti Aquan toimitusjohtaja Jouni Lillman vakuutti, että pohjavesivarat eivät ole Lahdesta loppumassa ja korosti, että Salpausselän vesivarat ovat kuuluisia sekä laadultaan että määriltään.

– Lahden alueella muodostuu joka päivä yli 100 000 m3 pohjavettä, joten meillä on huomattavat vesivarat. Kärpäsen lähteen päivittäinen volyymi on 1 000 m3, mikä on vähemmän kuin 1% alueen päivittäisestä kokonaispohjavesituotannosta, tiivisti Lillman.