Hyödyllistä tietoa arkeen ja asumiseen

Talo on valmis ja kova työ on nyt takana – onnittelut! Muistathan, että talosi vesi- ja viemäriverkosto on kotisi toimivuuden kannalta merkittävä tekijä, joka ansaitsee arvoisensa huomion.

Omistuksen ja kunnossapidon vastuurajat

Lahdessa kiinteistönomistajan vastuulla on tonttijohdot runkojohdosta rakennukseen. Tämä koskee myös Nastolan alueella vuoden 2016 jälkeen verkostoomme liittyviä asiakkaitamme. Lisäksi liitoskappaleet runkojohdoissa kuuluvat kiinteistönomistajalle.

 

lahti_rajat

 

Ennen vuotta 2016 liittyneillä Lahden Nastolan alueen kiinteistöillä  omistuksen ja kunnossapidon vastuuraja on kiinteistön tontinrajalla.

 

nastola_e2016_rajat

 

Hollolan kiinteistöjen omistuksen ja kunnossapidon vastuuraja on kiinteistön tontinrajalla.

 

hollola_rajat

 

Tarkasta vesi- ja viemärilaitteisto säännöllisesti

Kiinteistön omistajan tulee säännöllisesti tarkastaa vesi- ja viemärilaitteistonsa. Näin voit varmistua itse laitteiston toimivuudesta ja ehkäistä kalliit ongelmat jo etukäteen.

Laitteiston tärkeimpiä osia

  • Vesimittari
  • Vettä käyttävien laitteiden liitokset vesi- ja viemäriverkostoihin
  • Jäte- ja sadevesikaivo
  • Mahdolliset erottimet kuten öljyn- tai rasvanerotin
  • Viemärin mahdollinen padotusventtiili
  • Sulku- ja varoventtiilit
  • Vettä käyttävien laitteiden liitokset vesi- ja viemäriverkostoihin

Vesimittarin seuranta on suositeltavaa kuukausittain. Näin voi havaita poikkeavat kulutukset ja mahdolliset piilovuodot.

Vesimittari on jäätymisvaarassa rakenteilla olevissa ja vanhoissa taloissa. Samalla kasvaa vesivahingon riski. Eristäminen ei riitä, vaan vesimittaritilan tulee olla vähintään +5 astetta lämmin.

Jos kiinteään vesijohtoon on letkulla kytketty koneita kuten astian- tai pyykinpesukone, ne tulisi sulkea venttiilistä, ettei painetta jää letkuun. Tarkista säännöllisesti myös pesukoneiden poistoputkien liitokset viemäriin.

Varsinkin poikkeuksellisten sääolosuhteiden sekä keväisin lumen sulamisen jälkeen on syytä tarkistaa, että kiinteistön jäte- ja sadevesikaivot, erottimet ja padotusventtiilit ovat toimintakunnossa.

Kiinteistössä mahdollisesti oleva padotusventtiili vaatii erityistä huomiota ja se tulisi aina pitää suljettuna, mikäli viemäriä ei käytetä. Padotusventtiili tulee vähintään sulkea silloin, kun kiinteistö jää tyhjäksi pitkäksi aikaa.

Lisärakentaminen ja laajentaminen

Lisäliittymismaksua peritään, jos kiinteistön liittymismaksun perusteena olevat olosuhteet muuttuvat esimerkiksi lisärakentamisen tai laajentamisen yhteydessä. Maksu peritään vaikka lisärakennukseen tai laajennukseen ei tulisi vesi- ja viemärilaitteita. Lisäliittymismaksua ei kuitenkaan peritä alle 400 k-m² olevilta omakotitaloilta tai paritaloilta.

Lisäliittymismaksu määräytyy kuten varsinainen liittymismaksukin eli rakennuksen kerrosalan, käyttötarkoituksen ja palveluiden mukaan. Asiakaspalvelumme saa Lahden kaupungin rakennusvalvonnasta tiedot myönnetyistä rakennusluvista ja laskutamme lisäliittymismaksut niiden perusteella.