Käytä vettä viisaasti

Olemme koostaneet tälle sivulle hyödyllisiä ohjeita, joiden avulla säästät vettä, rahaa ja yhteistä ympäristöämme. Löydät täältä tekniikkaan, laitteisiin ja taloudelliseen vedestä nauttimiseen liittyviä vinkkejä.


Kun ei anna vuotavien hanojen ja tuhlailevan käytön valuttaa vettä haaskuuseen, sitä voi käyttää hyvillä mielin oikeassa paikassa vähän reippaamminkin. Esimerkiksi pitkään seisonutta juomavettä kannattaa juoksuttaa kunnes vesi on raikasta, sillä putkistoissa seissyt ja lämmin vesi voi sisältää bakteereja ja putkistosta liuenneita metalleja. Jo puolen minuutin juoksutus raikastaa veden ja kuluttaa vettä vain noin kolme litraa.

On laskettu, että ihmisen koko eliniän juomavesi maksaa vesihanasta laskettuna vain 80 euroa, joten pullotettujen vesien käyttöä voidaan perustellusti pitää tuhlauksena. Hanavesi on myös varmasti laadukasta ja tutkittua, kirkasta pohjavettä.

Puhdistusprosessimme on tehokas ja luotettava, joten rahoja ei kannata tuhlata myöskään erillisiin vedensuodattimiin. Ne voivat jopa heikentää ensiluokkaisen hanaveden laatua, sillä ylimääräinen suodatin tarjoaa kasvualustan bakteereille.

Kastele puutarhan kasvit illalla auringon laskiessa, jolloin kasteluvesi ei pääse haihtumaan ilmaan. Kun vettä ei haaskaa turhaan, sitä voi käyttää reilustikin tarpeen vaatiessa. Tuhat litraa vettä maksaa noin kolme euroa, eli vain vähän kuivuuden uhkaamien taimien hintaan verrattuna.

Vesikalusteiden kunnostaminen kannattaa

Vesimittari on jäätymisvaarassa rakenteilla olevissa ja vanhoissa taloissa. Samalla kasvaa vesivahingon riski. Eristäminen ei riitä, vaan vesimittaritilan lämpötilan tulee olla vähintään +5 astetta. Vesimittarin suojaamisella voit säästää satoja euroja.

Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistoissa saattaa esiintyä piilovuotoja, joita on silmämääräisesti vaikea todeta. Kun seuraa kuukausittain vesimittarinlukemaa, piilovuodot on helpompi havaita poikkeavan suuresta kuukausikulutuksesta.

Myös vesikalusteilla on väliä. Uudet wc-pöntöt kuluttavat vain 3-6 litraa vettä kullakin huuhtelukerralla. Vanhan mallisten wc-pöntöjen huuhteluun voi kulua kerralla jopa 9 litraa vettä.

Tiputtava vesihana hukkaa vettä jopa 30 000 litraa vuodessa. Tiivisteen korjaaminen on huomattavasti edullisempaa.

Veden lämmittäminen maksaa

Lämpimän käyttöveden osuus asuinrakennuksen energiankulutuksesta on merkittävä, joten käytä sitä säästäväisesti. Noin viidennes asuntojen tarvitsemasta energiasta kuluu veden lämmittämiseen.

Suihku kuluttaa vettä vähemmän kuin kylpyamme. Suihkussa vettä kuluu noin 10 – 20 litraa minuutissa. Kylpyammeeseen mahtuu noin 150 litraa vettä, jonka lisäksi vettä kuluu kylvyn jälkeen suihkussa huuhtelemiseen ja kylpyammeen pesuun. Kylvyt kannattaakin säästää valikoituihin hemmotteluhetkiin.

Yksiotehanat, joissa on samaan hanaan yhdistetty kuumavesihana ja kylmävesihana, säästävät vettä. Ne säätävät veden haluttuun lämpötilaan erillisiä kuuma- ja kylmävesihanoja nopeammin.

Täydet koneelliset tiskiä tai pyykkiä kuluttavat vähemmän vettä kuin käsipyykki ja –tiski. Varsinkin, jos käsin pestäessä huuhdellaan astiat tai pyykit juoksevalla vedellä.